Episodul de astăzi în care a fost implicat Călin Zanc, jucător cu peste 200 de prezențe în Liga 1, a redeschis subiectul accidentelor rutiere cu personaje din fotbalul românesc. Lista este consistentă și include internaționali consacrați, sportivi aflați abia în startul carierei, antrenori sau oficiali. Fără a fi exhaustivă – legenda spune că pentru apropiații unor oameni din fotbal se mută și trecerea de pietoni pentru a fi mușamalizat un caz – prezentarea poartă semnificații multiple: de readucere în prim-plan a unor valori trecute în neființă mult prea devreme, de avertizare asupra unor pericole ce ne pândesc la colț de stradă, de responsabilizare în trafic și de scoatere în evidență a unor evenimente cu desfășurare și o rezolvare bizare.
Pe șoselele din România sau din străinătate, moartea a secerat vieți tinere sau a lăsat cu sechele fotbaliști care ar fi avut în față cariere de top. Plecând de la accidentul din Jichișu de Jos, ProSport a realizat o incursiune printre incidentele ce au avut loc după 1989. Multe dintre nenorociri s-au soldat cu tragedii sfâșietoare generate de teribilism, neatenții sau din cauze ce n-au depins de puterea de decizie sau de reflexele celor aflați la volan. În urmă au rămas suflete mutilate de durere, palmaresuri imaginare, mormane de fiare și scenarii. În toată perioada de după Revoluție au existat și cazuri ce au fost soluționate într-o manieră îndoielnică. Fie cu jaluzelele trase, fie pe sub masă. Fie dosarele au fost încuiate în cel mai neînsemnat sertar dintr-un birou cu cheie unică, fie supradoza de influență a cântărit decisiv. Care sunt acestea… le veți sesiza fără efort.
Poreclit „Albanezul”, Dan Alban, bun prieten cu Mircea Sandu, Gino Iorgulescu și Serghei Mizil, a fost unul dintre primii impresari de fotbaliști români. Fugit în Germania încă din 1977, omul care se învârtea într-un cerc de sportivi și fotbaliști nemți s-a căsătorit cu Liza, o româncă devenită cetățean german, actuala soție a lui Mircea Sandu. Asociat cu Ioan Becali într-o firmă de reprezentare a fotbaliștilor români, Alban părea să țină la degetul mic o afacere ce în timp a cunoscut o dezvoltare impresionantă. Sfârșitul tragic s-a petrecut însă imediat după Revoluție, în 1990, pe o șosea din Italia. Aflat în mașină cu amicul său, Cornel Dinu, fost coleg de școală, Alban s-a stins la câteva ore după ce autoturismul său s-a ciocnit frontal de o Lancia, care derapase. Coliziunea nu a mai putut fi evitată, iar Cornel Dinu a scăpat cu viață.
Într-un interviu publicat de ProSport în urmă cu doi ani și jumătate, Cornel Dinu a povestit cum a supraviețuit Mircea Angelescu, fost șef al FRF, după un accident teribil petrecut în București, în preajma Crăciunului din 1994: „Eram în mașină și mergeam spre Casa Presei, acolo unde în spate la Complexul Flora era sediul FRF. Pe drum, la Arcul de Triumf, am văzut o Dacie Break făcută praf. La punctul de întâlnire, Kassai m-a anunțat că în mașina aia era Angelescu. Cu câteva ore înainte, euforic, se oprise în macaraua care schimba beculețe pe Arcul de Trimf. Venea de la federație. Probabil cu toții sărbătoriseră ceva, pentru că a fost o problemă și cu sângele. Era în comă la Elias, iar eu cu soția lui l-am luat și l-am dus la Municipal, la Terapia Intensivă a Spitalului Municipal, unde era director Sorin Oprescu. Am stat patru zile la capul lui, iar medicii l-au salvat, dar a rămas în cărucior și apoi, în decursul anilor, a avut multe accidente cerebrale. Practic de aici i-a venit sfârșitul”. Angelescu a încetat din viață pe 6 octombrie 2009, la vârsta de 71 de ani.
Cristian Igescu și Bogdan Liță, 22 de ani, respectiv 19, ambii jucători la Chindia Târgoviște, au murit în 1996 în urma unui accident de mașină. Echipa lor încheiase la egalitate, meciul din deplasare, cu Universitatea Craiova (1-1) și majoritatea componenților se opriseră la Găești, unde avea loc nunta fotbalistului Dan Mielușică, pe atunci la FC Argeș, bun prieten cu jucătorii Chindiei. Igescu și Liță au hotărât să se deplaseze spre o discotecă din București, iar drumul de pe șoseaua DN 79, în dreptul localității Ilfoveni, le-a fost fatal.
Simion Mironaș (49 de ani), protagonistul unuia dintre cele mai ciudate momente din fotbalul românesc (a evoluat în aceeași etapă pentru două echipe: Bistrița și Dinamo), a comis în 1998, pe când era legitimat la Unirea Dej, un accident în localitatea Susenii Bârgăului (comună în județul Bistrița), în urma căruia o persoană a murit, iar alta a fost grav rănită. După ce i-a lovit pe cei doi și s-a răsturnat în albia râului Bistrița, fostul fundaș a fugit de la locul accidentului. Cu câteva zile înainte, lui Mironaș îi fusese suspendat permisul de conducere după ce accidentase pe trecerea de pietoni o femeie însărcinată. El și-a ispășit condamnarea de un an la locul de muncă, la divizionara C Progresul Șomcuta Mare.
1,3 milioane de oameni mor anual în lume în accidente rutiere, potrivit datelor prezentate la lansarea campaniei „Decada acțiunii pentru siguranța rutieră 2011-2020”
Pe Marian Albu, fost trezorier la FRF, Dumnezeu l-a ținut în palmă. Omul cu banii de la forul lui Mircea Sandu a trăit o întâmplare ce i-a marcat viața pe când se afla la volanul mașinii sale, un WV Polo, într-o zi obișnuită din al doilea anotimp al anului. Acompaniat de socrul său, Ștefan Olaianos, Albu nu s-a asigurat la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea brașoveană Dumbrăvița, iar mașina sa a fost lovită din plin de acceleratul Timișoara – București. Socrul său nu a mai putut fi salvat, iar Albu a scăpat ca prin minune după ce autoturismul său a fost proiectat la 50 m distanță. Oficialul a suferit multiple traumatisme craniene, s-a ales cu coaste rupte, a fost spitalizat la Floreasca, dar, în timp, a fost pus de medici pe picioare. Ulterior, el a devenit director economic la Dinamo. Fostul oficial al FRF a fost acuzat de ucidere din culpă, dar cazul a fost clasat după ce a prezentat documente care atestau faptul că înainte de accident ar fi suferit o comoție cerebrală.
Unul dintre cele mai revoltătoare cazuri este cel al lui Cătălin Dănilescu, fost antrenor de juniori la Dinamo, fiul lui Constantin Dănilescu. În urmă cu 13 ani, Dănilescu jr. a lovit pe o trecere de pietoni din București un bătrân, care a murit a doua zi la spital. Antrenorul a părăsit locul accidentului și nu a făcut nicio zi de pușcărie! A scăpat basma curată deși, normal, trebuia trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Parchetul de pe lângă Tribunalul București l-a învinuit pentru părăsirea locului accidentului și pentru faptul că mergea cu o mașină neînmatriculată. A primit o pedeapsă de doi ani și jumătate cu suspendare.
Considerat unul dintre favoriții lui Victor Pițurcă, Ovidiu Iacov a fost adus la Steaua de actualul selecționer al naționalei în 1999, după ce devenise campion național de tineret cu CSȘ Dâmbovița Nucet.
Intrase chiar într-un meci de cupe europene cu St.Gallen și părea că a prins firul de ață al unei cariere strălucite. La câteva zile înaintea Crăciunului din 2001 însă o tragedie avea să zguduie fotbalul românesc. Deși nu era posesorul unui carnet de conducere, Iacov s-a izbit de un parapet, s-a răsturnat cu mașina sa într-o curbă la Valea Voievozilor (Dâmbovița), iar inima a încetat să-i mai bată în drum spre spital. Trei fotbaliști ai Chindiei Târgoviște, aflați în mașină, au scăpat cu viață, iar o prietenă și-a pierdut viața. În Pucheni, satul în care s-a născut Iacov, nu există nici stadion, nici echipă de fotbal.
Jucătorul cu cele mai multe partide în primul eșalon (515), Ionel Dănciulescu (37 de ani), a scăpat ca prin urechile acului în 2002. Din cauza carosabilului umed de pe podul din zona barajului Lacul Morii în apropiere de Regie, automobilul Mitsubishi Pajero pe care-l conducea a derapat, a spart gardul din fier și a aterizat direct în Lacul Stăvilar. Dănciulescu a ieșit pe geamul suv-ului aproape scufundat și s-a urcat pe plafonul mașinii.
Produs al școlii de fotbal Dinamo, Cezar Dinu a fost victima unui accident rutier petrecut în cartierul Sud din Focșani. La doar 27 de ani, fotbalistul descoperit de Ionuț Chirilă juca pentru formația Unirea 2002 și se îndrepta alături de colegul său, Ionuț Botezatu, aflat la volanul unui WV Golf 4, spre ieșirea din orașul din Vrancea. Cei doi tocmai ieșiseră din discoteca Extrem și rulau spre benzinăria Shell de la marginea orașului.
Botezatu nu a observat panourile de atenționare plasate în mijlocul drumului, a virat spre stânga, a frânat peste 100 de metri, dar nu a mai putut evita impactul cu vitrina magazinului Zanfir. Lovit la torace și la cap, Cezar a fost transportat la Spitalul Județean, a intrat în comă, a fost mutat la Floreasca din București, dar s-a stins după 22 de zile de comă. Ionuț Botezatu a fost acuzat de ucidere din culpă de parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. Botezatu a primit doi ani de închisoare, cu suspendare.
Sursa foto: Curierul Național
Accidentul produs în 2004 de Adrian Iordache, pe atunci transferat de la FC Argeș la Dinamo, păstrează și acum un parfum bizar. În jurul întâmplării s-au țesut diverse povești, iar în urmă cu doi ani, publicația „Obiectiv argeșean” a pus toate scenele într-o succesiune logică. Ce s-a întâmplat de fapt… Într-o noapte a anului 2004, Adrian Iordache (24 de ani pe atunci) circula pe șoseaua București-Pitești și, la un moment dat, a ieșit de pe carosabil în șanț. Când a coborât din mașină, piteșteanul a constatat că sub autoturismul său se afla un bărbat decedat… Emilian Sandu din Valea Iașului. Primele mărturii ale stoperului au avut darul doar de a împrăștia confuzie. Le-a relatat polițiștilor că nu a simțit că ar fi acroșat pe cineva și că își butona telefonul. Declarația s-a bătut cap în cap cu rezultatul investigațiilor însă. Medicii au scos la iveală faptul că victima ar fi decedat în urma unui accident rutier, iar criminaliștii au concluzionat că vopseaua de pe hainele lui Emilian se potrivea cu cea de pe caroseria bolidului condus de Iordache.
„Obiectiv argeșean” a încercat să facă lumină în acest caz și a prezentat o serie de argumente care ar justifica inexistența firescului proces ce ar fi dezvăluit vinovăția sau nevinovăția fotbalistului. Conform sursei mai sus menționate, în 2004, mătușa lui Adrian Iordache, Felicia Grigoroiu, era șefa de cabinet a jupânului IPJ Argeș, chestorul Ion Stoica. Doi dintre băieții victimei lucrau tot ca ofițeri de poliție și deja cazul punea față în față mai multe pietre tari. Iordache și l-a luat inițial avocat pe soțul mătușei, Ion Grigoroiu, și ulterior jucătorul lui Dinamo nu a mai fost pus sub învinuire și nici autoritățile locale nu au mai demarat vreo acțiune.
Celebru pentru aventurile sale bahice, Dorin Semeghin (34 de ani) și-a încercat în Hotelul Erbașu capacitatea mașinii de a rezista unui impact devastator. Într-o dimineață din 2004, fostul fundaș stânga de la Dinamo s-a trezit cu Opelul Tigra direct în zidul hotelului. Semeghin avea o alcoolemie de 1,65 la mie! În 2005, 9AM News a dezbătut pe larg incidentul! Conform sursei menționate, „nici măcar violența impactului, care a făcut autoturismul praf, nu l-a trezit pe jucătorul profesionist, a cărui primă probă de sânge a relevat o alcoolemie de 1,65. A doua recalculare a arătat 1,60, exact dublul indicelui de 0,80 la mie peste care este prevazută pedeapsa cu închisoare în cazul conducerii autoturismului sub influența alcoolului, pe drumurile publice”.
SURSĂ‚ FOTO: Libertatea.ro
9AM news mai sublinia că polițiștii au încercat să îl scoată de sub incidența penală. „Dosarul penal ce îl privește pe fotbalistul Semeghin Dorin a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București, cu propunere de scoatere de sub urmărire penală pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita legală”, dezvăluiau surse din poliție pentru sursa citată. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a dispus în final scoaterea de sub urmarirea penală.
Fostul jucător de la Universitatea Craiova, Steaua și FC Național a acroșat un biciclist cu suv-ul cu care se deplasa pe un drum de țară. Biciclistul a murit pe loc și conform unui căruțaș martor la accident Iordache nu a fost vinovat. Potrivit publicației Cotidianul, Iordache nu consumase băuturi alcoolice și a scăpat basma curată.
Minune e termenul care sintetizează cel mai bine accidentul în urma căruia Toni Doboș a rămas în viață. Întorcându-se într-o noapte de la Târgu Mureș, fostul internațional s-a izbit violent de o autoutilitară parcată pe contrasens, chiar cu câteva sute de metri înaintea casei sale din Cluj. Fundașul prezent la Euro 96 și CM 1998 a intrat în comă, i s-a extirpat un hematom cerebral, iar medicii s-au arătat sceptici în privința șanselor de supraviețuire. După luni întregi în care câmpul său vizual era încețoșat de perfuzii și cearșafuri albe, Toni a făcut pași mici în recuperare, iar acum are aceeași ținută. Mai joacă o miuță cu prietenii, conduce o școală de fotbal în cartierul Militari și, de multe ori, înlocuiește cuvintele cu zâmbete încărcate de semnificații.
Legitimat la Pandurii Târgu Jiu, Florin Popete a evitat într-o fracțiune de secundă o coliziune ce ar fi putut provoca victime. Pe DN 67, la intersecția Săcelu cu Târgu Cărbunești, o tânără, Livia Belu, a oprit mașina chiar în mijlocul „răscrucii” realizând tardiv că nu se asigurase. Florin Popete, ajuns în același timp în intersecție, a avut reacție, a tras de volan în stânga și a evitat ciocnirea cu Peugeotul în care se afla tânara. Gestul lui Popete s-a dovedit a fi prompt, dar prezența sa în acel loc era, se pare, efectul unei curse pline de teribilism.
Alexandru Dodenciu, un amic aflat într-un alt bolid, care venea din același sens, nu a mai putut ocoli autoturismul înțepenit în șosea. Potrivit martorilor, fotbalistul și prietenul său conduceau cu viteză excesivă și se luaseră la întrecere. Două persoane aflate pe bancheta din spate a Peugeotului condus de tânăra șoferiță au fost proiectate pe șosea și au decedat.
Fost portar la FC Brașov și Rapid, ghanezul Ibrahim Dossey a plecat în lumea celor drepți pe 13 septembrie 2008. Omul care împreună cu Alexandu Andrași s-a împotrivit unui blat într-un meci Brașov-Bacău din primăvara lui 2001 s-a stins la Spitalul Bagdasar Arseni din București. Ibrahim suferise un accident de mașină în apropierea localității Breaza, intrase în comă, dar, după aproape trei luni, un stop-cardio respirator i-a retezat familiei orice speranță. În urma sa a rămas o fiică, Jennifer, care are acum 10 ani și practică atletismul, la Steaua, sub îndrumarea campioanei olimpice la lungime, Anișoara Cușmir.
Fostul vicepreședinte de la Dinamo a lovit în octombrie 2010, pe o trecere de pietoni aflată pe Șoseaua Pipera, un tânăr de 32 de ani, care ulterior a decedat. La momentul respectiv s-a scris în presă că tânărul era beat sau că a traversat printr-un loc nepermis. Siteul B1.ro a inclus evenimentul într-un material complex care trata cazurile personalităților publice din România care au ucis și nu au fost niciodată judecate.
Conform ziarului băcăuan „Înainte”, Florin Petcu, fost atacant la FCM Bacău, FC Național și FC Vaslui, a fost cercetat sub acuzația de ucidere din culpă și vătămare corporală. În timp ce se deplasa cu mașina personală, Petcu a lovit două persoane în cartierul băcăuan Izvoare. O femeie L.P. (48 de ani) a murit, iar fiul acesteia, Costică P. (26 de ani) a fost internat. Femeia era mamă a 10 copii!
Aflat la volanul unui suv Kia Sorento, Mircea Lucescu a intenționat să vireze la stânga pe Bulevardul Vasile Milea din București, peste linia de tramvai. Antrenorul lui Șahtior urma să intre în Complexul Politehnică, unde îl aștepta Constantin Anghelache, dar mașina sa a fost spulberată de un tramvai. A urmat o scenă ruptă din jocul Flipper. Kia a acroșat o altă mașină care circula regulamentar și s-a proptit apoi într-un stâlp.
Patru coaste fracturate, sânge în cavitatea toracică și contuzie pulmonară au scrijelit medicii pe fișa de consultație. Incidentul a stârnit o serie de controverse, dar și o diversitate de bancuri pe tema coliziunii dintre tramvai și mașina condusă de Mircea Lucescu, antrenor și în prezent la gruparea patronată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov.
Fost jucător și oficial al grupării Gloria Bistrița, Vasile Moga și-a dat ultima suflare tot pe șosea. Cazul său este tulburător! Aflat la volanul mașinii sale în centrul orașului Bistrița, fostul component al naționalei de tineret a suferit un infarct, bolidul său a părăsit carosabilul, iar partenerii de trafic au alertat imediat autoritățile. Impactul a fost însă fatal pentru Moga: autoturismul său a lovit o țeavă de gaze și a rămas înțepenit sub aceasta. În pofida eforturilor angajaților ISU, medicii au constatat decesul după aproape o oră în care au încercat să-l resusciteze pe bărbatul în vârstă de 58 de ani.
Fundașul dreapta al Stelei, Gabi Matei (23 de ani), a simțit granița subțire dintre viață și moarte anul trecut, după ce volanul mașinii sale i s-a blocat și a pierdut controlul bolidului. Și pentru că pe Matei l-au gâdilat buricele degetelor, informația a fost furnizată chiar de fostul jucător al Pandurilor pe contul său de facebook. Postarea a fost ștearsă după câteva zeci de minute. „Mergeam cu mașina, aveam 180 la oră și la un moment dat mi s-a blocat volanul. Mi-a sărit ceva de la motor. Am făcut mașina praf, dar acum sunt bine. Sunt urmărit de ghinioane, dar mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine”. Matei revenise după o accidentare ce-l ținuse mult timp în afara gazonului.
În toamna anului trecut, autocarul în care se aflau fotbaliștii de la FC Vaslui s-a izbit frontal, în apropierea localității Tecuci, de un camion ce transporta lemne. Trupa finanțată de Adrian Porumboiu se întorcea de la Brașov, unde jucase cu Corona, și se îndrepta spre Bârlad. Jucătorii și oficialii echipei au fost în afara oricărui pericol. „Ce sperietură! De parcă nu era de ajuns că am pierdut meciul cu Corona, acum am avut și un accident. Bine că nu a fost nimeni rănit”, a scris pe pagina sa de facebook mijlocașul portughez Nuno Viveiros (30 de ani).
Silviu Lung a fost implicat pe 8 ianuarie într-un grav accident de circulație, la 30 de kilometri de Craiova, după ce a intrat pe contrasens și a lovit un Renault în care se aflau 3 persoane, un bărbat de 42 de ani și copiii acestuia de 15, respectiv 16 ani. O persoană a decedat, iar Sivliu Lung și cei doi adolescenți, un băiat și o tânără, au fost răniți.
Fostul portar al Craiovei s-a angajat într-o depășire interzisă, a intrat pe contrasens într-o zonă cu serpentine, iar vizibilitatea redusă l-a împiedicat să vadă automobilul care venea din sens invers. Silviu Lung a declarat că nu circula cu mai mult de 60 km/h, însă un martor care se afla în spatele automobilului pe care fostul internațional român îl conducea susține că acesta avea o viteză de aproximativ 90 km/h. Ancheta este în desfășurare, iar Poliția va anunța în zilele următoare viteza cu care Silviu Lung se deplasa.